13
Mar

Sunsation & Staatsbosbeheer, ook feest zit al 20 jaar in onze natuur

Naast onze 30e verjaardag en 10 jaar samenwerking met DJ Roy, hebben we dit jaar nog een mijlpaal die wel even onder de aandacht gebracht mag worden: al 20 jaar wordt Sunsation gehouden op het evenemententerrein Ewsum, met medewerking van Staatsbosbeheer. In 1998 moest Sunsation de oude locatie aan de Hippolytuslaan verlaten om plaats te maken voor het nieuwe Hippolytushoes. Als nieuwe locatie werd het evenemententerrein Ewsum aangewezen.

Dit evenemententerrein ligt aan de rand van het in de jaren 80 door Staatsbosbeheer voor Middelstum aangelegde dorpsbos, het “Middelstumerbos”. Het maakt onderdeel uit van het borgterrein van de borg Ewsum wat sinds 1993 ook eigendom is van Staatsbosbeheer. Doordat het terrein beschermd natuurgebied is, tijdens het broedseizoen is het uitsluitend het domein van weidevogels, stelt het gebruik van het terrein de organisatie van Sunsation wel voor de nodige uitdagingen. Zo mag er bijvoorbeeld geen goed werkend drainagesysteem aangelegd worden, waardoor het terrein vaak erg drassig kan zijn. Door creatief met beschikbare rijplaten om te gaan wordt dat soort problematiek getackeld. Ook de beperkte breedte van de toegangswegen tot het terrein zorgen voor de nodige logistieke uitdagingen.

Al die problematiek weegt echter niet op tegen de ongekende ruimte die Sunsation tot haar beschikking heeft op het terrein, wat de organisatie in staat heeft gesteld in de afgelopen 20 jaar diverse fantastische evenementen te organiseren. Vanaf het 1e ontzettend druk bezochte optreden van de Golden Earring met in het “voorprogramma” Anouk in 1998, optredens van o.a. Kane, Bløf, Raccoon, Within Temptation en de Heideroosjes tijdens de Sunsation Festival-jaren, het succes van het Sunsation Dance Event en de ontwikkeling van de Klimaatgroep Hollandse Avond tot het spektakel wat het nu is, het had nergens anders gekund dan op dit terrein.

We hebben er de afgelopen 20 jaar niet zoveel aandacht aan besteed, maar langs deze weg willen we Staatsbosbeheer bedanken voor de mogelijkheden die het ons biedt, in de natuur met op de achtergrond het mooiste plekje van Middelstum, de borg Ewsum.