23
Mar

Huh, shanty op Sunsation?

"Shanty’s zijn het allermooist als ze live gezongen worden, het koor door zijn consumptiebonnen heen is en met een enthousiast meezingend publiek"

Toen ik van onze voorzitter het voorlopige programma voor Sunsation’s Hollandse Avond voorgeschoteld kreeg, viel één naam toch wel op: Ancora. Ik had er nog nooit van gehoord en vond het ook niet erg Hollands, die naam. “Da’s een shantyband en ze zijn wel vrij bekend onder het piratenfestival-publiek” kwam het niet veel zeggende antwoord terug op mijn commentaar via whatsapp. Het zal wel, wat Nederlandstalige muziek betreft, ben ik toch meer van de viking-metal van Heidevolk, de old skool rap van Osdorp Posse en de punk van de Heideroosjes. Maar dat woordje “shantyband” zette me toch wel aan het denken. Want ja, shanty, dat kennen we toch vooral in koorvorm van de Lopster Störmvogels en de Magellan Singers uit Delfzijl. “Meisje ik ben een zeeman” enzovoort. Goed te doen op een zonnige zondagmiddag op het terras van het Beuthús op Schiermonnikoog, maar of het nou in Maarten’s Feestpaleis tot z’n recht komt… Toch maar eens wat rondneuzen.

“Shanty’s zijn het allermooist als ze live gezongen worden, het koor door zijn consumptiebonnen heen is en met een enthousiast meezingend publiek” staat bovenaan de 1e site over shanty die ik bezoek. Ok, dat past dan wel op Sunsation. Na nog wat verder rondneuzen besluit ik toch maar wat gerichter op Ancora te zoeken. Oh, ze staan gewoon op Spotify. Na 2 nummers vraagt mijn collega wat ik in vredesnaam nou weer op heb staan. Een goed antwoord heb ik op dat moment nog niet. Het klinkt wel verdomd gelikt. Shanty zou ik het niet willen noemen, maar de zee is wel een overheersend thema. Het is Nederpop met elementen uit folk en shanty. Voor ik het door heb, heb ik het hele eerste album afgeluisterd. Het ligt goed in het gehoor, het is herkenbare en aanstekelijke muziek. Ja, dit gaat het gewoon goed doen op Sunsation. En “Kaap’ren varen” zingt iedereen dan ongetwijfeld enthousiast mee.

Zelf luisteren?